Råglimpor special
3-4 st
5 dl grovt rågmjöl
50 g smör eller margarin
5 dl kokande vatten
5 dl kallt vatten
1 msk salt
2 msk sirap
1 msk stött kummin
50 g jäst
7 dl grovt rågmjöl
1 liter vetemjöl special
Mät upp 5 dl rågmjöl i den degskål.Tillsätt fettet skuret i så bitar. Häll över kokande vatten Rör om. Låt blandningen stå ca. 10 minuter. Rör i kallt vatten,salt,sirap,och kummin. Smula ner jästen i den fingervarma blandningen och rör om tills jästen löst sig.
Mät upp rågmjöl och vetemjöl. Tillsätt mjölet men spara 1 dl vetemjöl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, 5 min med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa under duk till dubbel storlek ca. 45 minuter.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord och dela den i 3-4 delar. Forma delarna till en limpor. Lägg limporna på smord plåt och låt jäsa under duk ca. 30 minuter
Grädda i 175 grader på nedersta falsen, ca. en timme Låt brödet kallna på galler under duk
Lycka till
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar