Om mig

VASA, SYD öSTEROTTEN, Finland
Jag är en skrattglad 50+ tjej som njuter av livet när jag får handarbeta. Har alltid något handarbete på gång. Bor på landet med min Man och vår Son och en hund.
Hej. Nu skall jag ta och picka ner några rader. Det passar bra när man har tråkigt. Jag är ensam hemma. Gubben o Man är på fågeljakt i Haapavesi. Det för i går på morgonen och kommer hem i morgon  kväll. När de for iväg såg jag fram emot att få vara ensam. Sonen kommer inte hem heller så jag får göra bara det jag själv vill. Det kändes skönt att vara ensam halva dan ungefär, sen blev det bara tråkigt. Jag saknar dem alla tre. Jag kör inte själv bil pga. epilepsi så om jag skall flytta mig från ett ställe till ett annat måste jag cykla eller gå. I dag känner jag INTE för att cykla. Det stormar och är mulet o dugg regnar. Tillbringar därför dan hemma.För att få litet stämning i huset började jag baka. Jag har bakat limpor. Det doftar gott i huset nu. Jag skriver ner receptet så kan du pröva på att baka  RÅGLIMPA SPECIAL

Råglimpor special                                          
3-4 st

5 dl grovt rågmjöl
50 g smör eller margarin
5 dl kokande vatten
5 dl kallt vatten
1 msk salt
2 msk sirap
1 msk stött kummin
50 g jäst
7 dl grovt rågmjöl
1 liter vetemjöl special

Mät upp 5 dl rågmjöl i den degskål.Tillsätt fettet skuret i så bitar. Häll över kokande vatten Rör om. Låt blandningen stå ca. 10 minuter. Rör i kallt vatten,salt,sirap,och kummin. Smula ner jästen i den fingervarma blandningen och rör om tills jästen löst sig. 
Mät upp rågmjöl och vetemjöl. Tillsätt mjölet men spara 1 dl vetemjöl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, 5 min med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa under duk till dubbel storlek ca. 45 minuter.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord och dela den i 3-4 delar. Forma delarna till en limpor. Lägg limporna på smord plåt och låt jäsa under duk ca. 30 minuter
Grädda i 175 grader på nedersta falsen, ca. en timme Låt brödet kallna på galler under duk
 Lycka till

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar